Tlakové hrnce

Tlakové hrnce

TLAKOVÉ HRNCE PREVÁDZKA A BEZPEČNOSŤ

 

Zvýšený tlak pri varení v tlakovom čiže Papinovom hrnci (názov podľa svojho vynálezcu - francúzskeho fyzika Denisa Papina) predstavuje isté riziko. Väčšina odporcov tlakových hrncov vychádza zo zlých skúseností so starými typmi hrncov či z lacných pochybných hrncov nízkej kvality, kde materiál a spracovanie nezodpovedá bezpečnostným predpisom pre prácu s tlakovými hrncami. Moderné tlakové hrnce sú vyrobené z kvalitných materiálov, majú niekoľkonásobné bezpečnostné istenie proti nežiaducemu úniku tlaku z nádoby, telo hrncov je veľmi pevné z hrubostenného nerezu.

Na trhu je mnoho typov tlakových hrncov. V zásade sa líšia konštrukciou, kedy rozdeľujeme hrnce na typy pákové (pokrievky sa vkladá do hrnca a pomocou pákového mechanizmu sa uzatvára) a modely s bajonetovým / otočným typom uzáveru (pokrievky sa nasadí na hrniec a uzatvára sa pootočením smerom k rukoväti). Oba typy hrncov sa vyrába v mnohých variantoch tvarov, veľkostí, v rôznych kombináciách a praktických sadách s jednou univerzálnou pokrievkou či s doplnkami ako sú sklenené pokrievky pre možnosť používania hrncov na bežné varenie.


 
Medzi základné prvky BEZPEČNOSTI tlakových hrncov patrí robustná konštrukcia z kvalitného materiálu (používa sa hrubostenný nerez). Dno hrnca je tiež zosilnené - sendvičové, pokrm sa tak pri príprave nepripaľuje. Hlavný pracovný ventil slúži pre odvod pary počas varenia, je potrebné ho pravidelne kontrolovať a čistiť, aby nedošlo k zaneseniu a upchaniu priechodu pre únik pary. Rovnako nie je vhodné do hrnca pridávať väčšie množstvo vňaťového korenia, aby sa otvory v poistkách neupchali. Veko tlakových hrncov obsahuje ďalej poistný bezpečnostný ventil, ktorý pre prípad zanesenia hlavného pracovného ventilu uvoľní tlak z hrnca.


Ďalším bezpečnostným prvkom u moderných tlakových hrncoch je poistka proti nežiaducemu otvoreniu natlakovaného hrnca, ktorá zaisťuje otvorenie rukoväte počas varenia. Hrniec je možné otvoriť až vtedy, až poklesne tlak v hrnci a indikátor sa uvoľní. Masívne rukoväte z odolného plastu a silikónové tesnenie patrí medzi ďalšiu výbavu tlakových hrncov. Dodržiavanie bezpečnostných predpisov pri varení s tlakovými hrncami podľa návodov na použitie Vám zabezpečí bezproblémové užívanie a tlakové hrnce si obľúbite pre ich rýchlosť varenia, úsporu energie a v neposlednom rade zdravú prípravu pokrmov. Akonáhle vyskúšate moderný tlakový hrniec, veľmi rýchlo si naň zvyknete a bez obáv ho budete používať. Životnosť robustná konštrukcia je veľmi dlhá, v prípade potreby náhradného dielu (tesnenia, ventilov, rukovätí), je možné zakúpiť jednotlivé komponenty u predajcu.



Výhody tlakových hrncov:

  • rýchla príprava pokrmov (úspora času)
  • úspora energie
  • zdravé varenie (zachovanie biologickej hodnoty potravín)
  • výraznejšiu chuť pokrmov
  • dlhá životnosť
  • ľahká údržba (možno umývať v umývačkách riadu)
  • využitie na všetky typy varných doskách, vrátane indukcie
  • moderné tlakové hrnce sú bezpečné! (Niekoľkonásobné istenie)
  • komfortná obsluha
  • možnosť využitia hrncov na bežné varenie

 
Nakupujte kvalitné tlakové hrnce s osvedčeným prevádzkou, 100% zárukou as možnosťou dokúpenia náhradných dielov!

 

WWW.VETROSHOP.CZ

 

 
Odoslať článok známemu   Vytlačiť