Kuchynske noze

Kuchynske noze

Kuchynské nože z nerezovej ocele.
 

Hoci sú dnes veľmi moderné kuchynské nože s keramickou čepeľou,  i tak najbežnejšie používané sú stále nože z nerezovej ocele. Kvalitu a použiteľnosť kuchynských nožov z ocele určuje najmä kvalita čepele. Kvalitná oceľ má dlhú dobu životnosti, oproti lacným nožom vydrží čepeľ dlho ostrá, netupí sa a nie je potrebné ju často brúsiť. Veľmi dôležité je aj spracovanie črienky a ergonómia nože. Je totiž úplne zrejmé, že ak je nôž vybavený čepeľou z najlepšej nožiarskej tvrdenej ocele, ale črienka je vyrobená z lacného materiálu, nesprávne opracovaná a uchytená k čepeli, tak nikdy nezískame nôž najvyššej kvality. Jednak je pravdepodobné, že črienka sa v krátkej dobe uvoľní a zle sa s ním bude pracovať. Nôž sa potom horšie čistí, pretože pod uvoľnenú časť črienky sa dostanú zvyšky potravín a iné nečistoty, ktoré sú nehygienické a nôž ďalej znehodnocujú. Ergonómiu ovplyvňuje tvar čepele a najmä črienky a teda spôsob uchytenia kuchynského noža pri práci. V konečnom dôsledku je potom často tým najdôležitejším faktorom pri výbere a používaní kuchynského noža. Často totiž platí, že aj najkvalitnejší nôž, s ktorým sa zle pracuje, sa prestane používať. Jedine súlad všetkých týchto častí vedie k vytvoreniu kvalitného kuchynského noža s vysokou úžitkovou hodnotou a dlhou životnosťou.
 



Typy a vlastnosti kuchynských nožov z nerezovej ocele:
  • čepeľ sa vyrába z rôznych typov tvrdenej nožiarskej ocele (existuje mnoho typov), titánu a pod
  • tvrdosť čepele min. 54 - 56 HRC a vyššie
  • kvalitná čepeľ vydrží dlho ostrá, nie je potrebné často brúsiť, nože znesú aj "tvrdšie" zaobchádzanie
  • brúsenie nožov zvládne každý doma pomocou bežných ocielok a keramických brúsok nie je potrebné nože zasielať do špecializovaných firiem na prebrúsenie
  • črienka / rukoväť / sa vyrába z rôznych materiálov - najbežnejšie sú rôzne typy dreva, ocele, lacnejšie varianty majú rukoväť plastovú, z tvrdých alebo mäkčených plastov
  • existuje mnoho typov a veľkostí nožov podľa účelu použitia: univerzálne, krájacie, vykosťovacie, filetovacie, špikovacie, na lúpanie, na okrajovanie, na chlieb, syr, steak, mäso, maslo, zeleninu, nože cukrárske, rôzne druhy sekáčov, atď
  • kvalitné nože sa ľahko čistia, možno použiť do umývačky
  • k nožom sa predávajú rôzne typy stojanov - elegantné drevené alebo plastové
  • oceľové nože možno na rozdiel od keramických nožov ukladať do príborníkov spoločne s ostatnými nožmi
  • profesionálny kuchári používajú prakticky výhradne kuchynské nože z nerezovej ocele, samozrejme tej najkvalitnejšej.


Keramické nože Acura a BioCeramix

 

Keramické nože Acura (biela čepeľ) a BioCeramix (čierne čepeľ) predstavujú spojenie modernej technológie a zdravé prípravy jedál. Keramické nože v mnohých parametroch predčí klasické oceľové nože. Svojim dizajnom, ergonomickým prevedením a celkovými úžitkovými vlastnosťami sa keramické nože v poslednej dobe stávajú vítanými pomocníkmi v kuchyni. Japonské keramické nože Acura a BioCeramix sú naviac dodávané v modernom balení, ktoré z tohto tovaru robí tiež praktický a atraktívny darček pre každú príležitosť. Keramické nože sú vhodné najmä na krájanie mäkkých potravín, napríklad mäsa a mäsových výrobkov bez kosti, syrov, pečiva, ovocia a zeleniny, kde navyše neničí vitamíny a enzýmy v potravinách obsiahnuté.
 

 

 

Keramické nože sú dodávané vo veľkostiach:
Acura: 27,5 cm / 23 cm / 19 cm / 16,5 cm / škrabka 14 cm.
BioCeramix: 28,5 cm / 27,5 cm / 23 cm / 19 cm / škrabka 14 cm.
 

Popis japonských keramických nožov:
Čepeľ keramického noža je vyrobená z keramického materiálu nazývaného "oxid zirkoničitý".
Táto zlúčenina je veľmi silná a odolná. Čepeľ keramická: biela alebo čierna.
Ergonomická rukoväť z TPR v čiernej farbe s protišmykovou úpravou.
 

 

 




Výhody keramických nožov oproti výrobkom z klasickej ocele:

  • Extrémna odolnosť a dlhá životnosť čepele.
  • Keramická čepeľ vydrží oveľa dlhšie ako bežná oceľová. Nemusí sa brúsiť mesiace a roky každodenného používania.
  • Úplná odolnosť proti škvrnám a hrdzaveniu.
  • Keramická čepeľ do seba neprepustí žiadnu z kyselín, ktoré sa vyskytujú v potravinách.
  • Nezanechávajú pach ani chuť ocele. Preto je možné keramické nože použiť na prípravu ovocia a zeleniny - vitamíny sa vďaka keramickej čepeli z potravín nestráca.
  • Ľahko sa čistí.
  • Mäso, zelenina alebo ovocie sa pri krájaní nelepí na nôž.
  • Jednoduchá manipulácia vďaka ergonomickej rukoväti.
  • Nízka hmotnosť a perfektne vyvážené ťažisko poskytnú naozajstné potešenie pri práci.


Na čo sa keramické nože nehodia a na čo si dať pri ich používaní pozor:

 

  • Materiál, z ktorého sú keramické nože vyhotovené-"oxid zirkoničitý" je veľmi odolný, zo svojej podstaty však nie je elastický.
  • Z tohto dôvodu sa preto keramické nože nehodia na vykosťovanie, sekanie a ďalším "hrubším" činnostiam, pre ktoré sa lepšie hodia pružnejšie oceľové nože, ktorých čepeľ možno v prípade poškodenia jednoducho prebrúsiť.
  • V podstate teda nemožno keramické nože použiť na krájanie tvrdých potravín, ako sú mäso a mäsové výrobky s kostí, tvrdé pečivo, orechy a iné ovocie s kôstkou, mrazené potraviny a tak podobne.
  • Keramické nože sa tiež nehodia na zhŕňanie nakrájaných potravín ostrou hranou noža a páčenie, ktoré môžu spôsobiť poškodenie čepele alebo na odlomenie špičky. Všetky funkcie noža síce budú zachované, ale nôž nebude tak elegantný a prípadné brúsenie čepele noža je možné iba v špecializovanom servise.
  • Keramické nože je vhodné ukladať samostatne. Uložením nožov medzi iné oceľové nože alebo príbory môže tiež dôjsť k poškodeniu keramickéhej čepele.

Záruka: 3 roky



Kuchynské nože s nepriľnavým povrchom

 

Kuchynské nože s nepriľnavým povrchom v podstate kombinujú vlastnosti oboch vyššie uvedených typov.

  • základom noža je oceľová čepeľ, ktorá je odolná pri používaní a nie je náchylná na poškodenie
  • brúsenie nožov zvládne každý doma pomocou bežných ocieľok a keramických brúsok, nie je potrebné nože zasielať do špecializovaných firiem na prebrúsenie
  • vďaka nepriľnavému povrchu sa potraviny na čepeľ nelepia
  • kuchynské nože s nepriľnavým povrchom sú dodávané vo všetkých najbežnejšie používaných typoch, k dispozícii je nôž kuchársky univerzálny, nôž na chlieb, syr, steak, univerzálny s púzdrom na čepeľ vhodný na cesty,
  • ponuku ďalej rozširuje škála farieb, tá je takmer neobmedzená
  • rukoväte sú vyrábané prakticky výhradne z plastu, drevené rukoväte sa k farebnej čepeli príliš nehodia
  • výhodou preto je výhodná cena

 

 

 

 

 
Odoslať článok známemu   Vytlačiť